TrES -2b

TrES-2b (TrEs-2 ili Kepler-1b) je ekstrasolarna planeta koja orbitira oko zvezde GSC 03549-02811, locirana na udaljenosti 750 svetlosnih godina od Zemlje, u sazvežđu Zmaja. Identifikovana je kao najtamnija nama poznata planeta, reflektujući samo 1% svetlosti kojom biva pogođena. Masa i veličina planete ukazuju na to da je ona gasoviti džin, kompozicije slične Jupiteru. Za razliku od Jupitera, TrES-2b je locirana veoma blizu svojoj zvezdi i pripada klasi planeta pod nazivom „Vreli Jupiteri“.

Planeta je otkrivena 21. avgusta 2006. godine, od strane organizacije Trans-Atlantic Exoplanet Survey (TrES) detektujući njen tranzit preko svoje zvezde. Otkriće je potvrdila W.M.Keck Observatory, mereći radijalnu brzinu planetine zvezde.

Orbita planete nakrivljena je za -9±12° od zvezdanog ekvatora. NASA je 2009. godine poslala Kepler, sa zadatkom da pribavi što više informacija o planeti. Prva važna informacija od Keplera bila je planetin ekstremno nizak albedo (broj koji pokazuje koliko se svetlosti reflektuje sa površine tela) izmeren 2011. godine. Ovo je TrES-2b učinilo najmračnijom poznatom planetom.

Međitim, nije sasvim jasno zašto je planeta ovako tamna. Jedan od potencijalnih razloga  jeste odsustvo reflektujućih oblaka (kao što su oni kod Jupitera), zbog blizine planete svojoj zvezdi, a samim tim i visoke temperature. Takođe postoji mogućnost da u planetinoj atmosferi postoji supstanca koja upija svetlost, kao, na primer, kalijum, isparen natrijum ili titanijum-oksid. 

Autor: Antonije Nedić