Astronomska grupa Društva istraživača “Vladimir Mandić Manda”-Valjevo

Astronomska grupa nastala je davne 1973. godine u Valjevu. Kao što je opšte poznato, astronomija je jedna od oblasti istraživanja kojom su se bavile mnoge drevne civilizacije. Međutim na našim prostorima nije se veliki broj ljudi mogao nazvati poznavaocem ove nauke. Baš iz tog razloga ova grupa još od svog osnivanja pa do današnjeg dana igra važnu ulogu u približavanju ove, ali i mnogih drugih nauka mladima.

Počevši od nule, mladi astronomi na samom početku nisu imali ništa drugo do vedrog neba, što se ispostavilo kao dovoljan uslov za rad. Jedna od glavnih aktivnosti bila je, ali i ostala sve do sada, posmatranje meteora. Ovaj posao zahtevao je samo strpljenje i dobru volju. Pa tako, u cilju pronalaska svog mesta pod zvezdama, članovi su za vreme aktivnosti većih meteorski rojeva odlazili na obližnje planine. Ovi izleti, svakom istraživaču miliji pod nazivom “akcija”, pokrenuli su veliki broj mladih da se i oni uključe u ovu ideju, koja je veoma brzo zaživela. Daljim razvijanjem grupe ustalile su se i nove aktivnosti.

Svake subote u 20:30 održavaju se sastanci grupe na kojima se diskutuje o aktuelnim i budućim aktivnostima. Pored posmatranja, koja su začetnici astronomije u Valjevu, neke od redovnih aktivnosti su predavanja, kako stručnih predavača, tako i članova grupe, brojne radionice i debate na aktuelne naučne teme, eksperimenti i mnoštvo drugih. Takođe, bitan segment rada grupe jeste astrofotografija.

Na ovom blogu možete naći razne astronomske sadržaje koji su produkt rada astronoma iz Valjeva!